(030) 63 73 286 info@mkbassist.nl

Snelstart: wisselen van boekjaar

Boekjaar afsluiten

Om in Snelstart in het boekjaar 2017 te kunnen verder werken is het nodig om van boekjaar te wisselen (zie tabblad ‘Boekhouden’). Daarbij komt de vraag naar voren of het boekjaar 2016 afgesloten moet worden. Het boekjaar hoeft NIET te worden afgesloten. Dat is een activiteit die door MKB assist verricht wordt na het controleren van de administratie en het opstellen van de jaarrekening.

Openingsbalans berekenen

Na het wisselen van het boekjaar dient nog wel de beginbalans herberekend te worden. Ga hiervoor naar de optie ‘Boekjaar afsluiten’ op het tabblad ‘Boekhouden’). In het scherm wat daarop volgt dient allereest de optie ‘Alle balansrekeningen’ geselecteerd te worden. Vervolgens dient op de ‘openingsbalans 2017 herberekenen’ geklikt worden. Door deze actie worden de standen van 2016, zoals de saldi van de bankrekeningen’ overgenomen in het nieuwe boekjaar.

Wisselen boekjaar/werken in 2 boekjaren

Wanneer er gewerkt wordt in het nieuwe boekjaar kan het voorkomen dat er toch nog een factuur geboekt moet worden in het voorgaande boekjaar. Deze boeking kan gewoon plaatsvinden vanuit het lopende boekjaar. Er verschijnt na het opslaan van de boeking wel een waarschuwing dat het om een datum in een ander boekjaar gaat.

Wanneer er meerdere boekingen gedaan moeten worden in het voorgaande boekjaar is het wellicht handiger eerst te wisselen van boekjaar.

Factuurnummer instellen

Wanneer gebruik gemaakt wordt van de facturatiemodule dient het factuurnummer voor het nieuwe boekjaar wellicht aangepast te worden. Het nummer kan aangepast worden bij de optie ‘Instellingen’ op het tabblad ‘Administratie’. In het instellingen-scherm kan op het tabblad ‘Orders’ het factuur- en/of ordernummer worden gewijzigd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.